PLESKAWICA Z PAPRYKĄ

Inspired by Biedronka

500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
100 g cebuli
3 ząbki czosnku
250 g papryki czerwonej
1/2 pęczka natki pietruszki
1/2 pęczka świeżej mięty
1 płaska łyżeczka ostrej papryki
1 płaska łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
5 łyżek stołowych (50 ml) oleju

Paprykę i cebulę sparzyłam wrzątkiem, a następnie drobno posiekałam i wraz z drobno posiekaną miętą, natką pietruszki i czosnkiem dodałam do mięsa mielonego doprawionego pieprzem, solą i ostrą papryką i wszystko razem wymieszałam.
Uformowałam 8 płaskich okrągłych kotletów, które smażyłam na dobrze rozgrzanym oleju 2 razy po 4 minuty na patelni ustawionej na najmniejszym palniku kuchenki gazowej.
Smacznego!