SAŁATKA Z MAKARONEM, FETĄ I SOSEM VINAIGRETTE (WINEGRET)


50 g makaronu pełnoziarnistego
50 g sałaty lodowej
1 pomidor
10 czarnych oliwek
100 g sera (typu) feta
1 łyżka stołowa płatków migdałów

Sos vinaigrette (winegret):
4 łyżki stołowe oliwy z oliwek
1 łyżka stołowa soku z cytryny
1 łyżeczka ulubionej musztardy
szczypta soli
szczypta mielonego czarnego pieprzu 

Makaron ugotowałam według przepisu podanego na opakowaniu. Pomidora sparzyłam wrzątkiem, ściągnęłam z niego skórkę i  wykroiłam gniazda nasienne, a następnie pokroiłam w kostkę, Oliwki pokroiłam na ćwiartki, fetę pokroiłam w kostkę, a sałatę posiekałam. Płatki migdałów wrzuciłam na chwilę na gorącą patelnię. Wszystkie składniki wymieszałam, a tuż przed podaniem polałam sosem winegret.

Smacznego!