ZUPA Z PORÓW Z MAKARONEM RAZOWYM

Inspired by Doradca Smaku

2 litry + 180 ml wody
2 kostki rosołowe
700 g jasnej części pora
5 łyżek stołowych (50 g) oliwy z oliwek
180 g jogurtu naturalnego
2 łyżki stołowe mąki
sól
5 ziarenek pieprzu czarnego
1 łyżeczka curry
1 łyżka stołowa majeranku


Wodę zagotowałam i rozpuściłam w niej kostki rosołowe.

Por umyłam i odcięłam liście, a jasne części pokroiłam w cienkie ćwierćplasterki i przez 10 minut podsmażałam je na oliwie z oliwek, a następnie wrzuciłam do gotującego się rosołu. Po 15 minutach zabieliłam zupę mąką rozprowadzoną w rozcieńczonym zimną wodą jogurcie naturalnym i gotowałam przez kolejne 15 minut.

Podałam z makaronem razowym (100 g suchego makaronu na porcję).

Smacznego!