ZUPA RYBNA LAST MINUTE

Inspired by Jakub Kuroń

1,5 l wody
3 kostki bulionu warzywnego
200 g filetu z dorsza ze skórą
100 g krewetek black tiger
250 g czerwonej papryki
100 g cebuli
3 ząbki czosnku
100 ml białego półwytrawnego wina
1 puszka krojonych pomidorów
1 pęczek natki pietruszki
100 g makaronu orzo
1 cytryna (skórka)
3 łyżki stołowe (30 g) oliwy z oliwek
1 płaska łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka cukru
1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego mielonego

Filet z dorsza opłukałam, odcięłam płetwy i pokroiłam go na paski o szerokości 1 cm. Krewetki opłukałam i odcięłam im ogonki. Czosnek i cebulę drobno posiekałam, a paprykę pokroiłam w centymetrowe paski. Natkę pietruszki posiekałam.

Cebulę i czosnek zeszkliłam na patelni na trzech łyżkach oliwy z oliwek, następnie dodałam do nich czerwoną paprykę i smażyłam razem jeszcze przez 5 minut, po czym dodałam białe wino, a po minucie, gdy nieco odparowało, wlałam krojone pomidory i wszystko razem dusiłam przez kolejne 5 minut. Po tym czasie zawartość patelni przełożyłam do wrzącego bulionu warzywnego, a gdy się wszystko zagotowało, dodałam makaron. Po pięciu minutach dodałam pokrojonego dorsza i krewetki, to wszystko gotowałam kolejne pięć minut, a następnie doprawiłam pieprzem, solą, cukrem i natką pietruszki.

Smacznego!