MINTAJ W ZIOŁOWEJ PANIERCE


5 filetów z mintaja
2 jaja
½ pęczka koperku
½ pęczka natki pietruszki
½ pęczka szczypioru
1 cytryna
mąka do panierowania
sól
pieprz czarny mielony
5 łyżek stołowych (50 g) oliwy z oliwek


Cytrynę sparzyłam wrzątkiem i na tarce o dużych oczkach otarłam z niej żółtą skórkę. Koperek, natkę pietruszki i szczypior drobno posiekałam i wraz ze skórką cytryny wymieszałam z doprawionymi pieprzem i solą roztrzepanymi jajami.

Filety posypałam solą i pieprzem i lekko oprószyłam mąką, a następnie maczałam w jajach z ziołami i ponownie lekko oprószyłam mąką. Smażyłam na dobrze rozgrzanej oliwie na patelni ustawionej na najmniejszym palniku kuchenki gazowej.

Smacznego!