ZUPA Z PŁATKÓW OWSIANYCH Z JARZYNAMI

Na podstawie przepisu z książki: Secansky, Imrich; Horvathowa, Anna: Dietetyczna kuchnia. Warszawa: "Watra", 1990.

 2 litry wody
300 g piersi z kurczaka
200 g płatków owsianych
200 g marchwi
100 g pietruszki
100 g selera
100 ml mleka 0,5%
2 płaskie stołowe łyżki mąki
natka pietruszki
1 płaska łyżeczka soli

Pierś z kurczaka umyłam w ciepłej wodzie, pokroiłam na mniejsze kawałki, zalałam 2 l zimnej wody, zagotowałam pod przykryciem i zebrałam szumy.

Gdy mięso gotowało się, umyłam, obrałam i pokroiłam w drobną kostkę marchew, pietruszkę i seler i dodałam do gotującego się wywaru. Gdy warzywa były miękkie, dolałam do wywaru mleko wymieszane z mąką, sól i płatki i cały czas mieszając gotowałam wszystko do miękkości płatków. Przed podaniem każdą porcję posypałam posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!