KOTLETY MIELONE Z PAPRYKĄ I PIECZARKAMI

Inspired by Biedronka

500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
100 g czerwonej papryki
100 g bułki tartej
100 g cebuli czerwonej
100 g pieczarek
1 jajko
2 ząbki czosnku
1 płaska łyżeczka papryki słodkiej w proszku
1 łyżka stołowa majeranku 
1 łyżka stołowa (10 ml) oliwy z oliwek
5 łyżek stołowych (50 ml) oleju do smażenia

Cebulę, paprykę i pieczarki sparzyłam wrzątkiem. Z papryki wycięłam gniazdo nasienne, pieczarki i cebulę obrałam, wszystko pokroiłam w drobną kostkę i przez 10 minut dusiłam na dobrze rozgrzanej oliwie z oliwek, a następnie odstawiłam do ostygnięcia.
Gdy warzywa stygły wymieszałam mięso z jajkiem, posiekanym czosnkiem, 2 łyżkami stołowymi bułki tartej, słodką papryką i majerankiem, na koniec dodałam przestudzone warzywa i wymieszałam. Za pomocą gałkownicy do lodów formowałam małe płaskie kotleciki i po obtoczeniu w bułce tartej smażyłam je po 5 minut z każdej strony na patelni ustawionej na najmniejszym palniku kuchenki gazowej.

Smacznego!