ZUPA CYTRYNOWA Z RYŻEM

 2 litry wody
300 g piersi z indyka
250 g cytryny
200 g marchwi
100 g pietruszki
100 g selera
100 ml mleka 0,5%
2 płaskie stołowe łyżki mąki
1 płaska łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka cukru 
koperek

Pierś z indyka umyłam w ciepłej wodzie, pokroiłam na mniejsze kawałki, zalałam 2 l zimnej wody, zagotowałam pod przykryciem i zebrałam szumy.

Gdy mięso gotowało się, umyłam i obrałam i pokroiłam w drobną kostkę marchew, pietruszkę i seler i dodałam wszystko do gotującego się wywaru. Cytrynę sparzyłam wrzątkiem, obrałam i pokroiłam w ćwierćplasterki.  

Z gotowego wywaru odcedziłam mięso i warzywa i dodałam do niego cytrynę. Zupę zaprawiłam mlekiem wymieszanym z mąką, zagotowałam i przyprawiłam cukrem i solą. 

Podałam z ryżem, a tuż przed podaniem posypałam posiekanym koperkiem.

Smacznego!