ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z MIĘSEM MIELONYM

250 g mięsa mielonego
600 g ziemniaków
100 g cebuli
100 ml jogurtu naturalnego
200 ml wody
3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
3 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego
50 g startej mozzarelli
sól
pieprz czarny mielony
1 opakowanie Winiary Pomysł na… Zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym

Ziemniaki obrałam, umyłam i za pomocą łopatki do żółtego sera pokroiłam w cienkie plasterki. Cebulę obrałam, sparzyłam wrzątkiem i drobno posiekałam, a następnie zeszkliłam na dwóch łyżkach oliwy. Dodałam do niej mięso mielone, doprawiłam solą i pieprzem i smażyłam przez 10 minut. Następnie dodałam koncentrat pomidorowy i smażyłam jeszcze przez 5 minut.

Żaroodporne naczynie posmarowałam pozostałą oliwą i układałam w nim na przemian ziemniaki i mięso tak, by ostatnią warstwą były ziemniaki (w sumie trzy warstwy ziemniaków i dwie mięsa).

Pomysł na… połączyłam z 200 ml wody i 100 ml jogurtu, dobrze wymieszałam i polałam nim ziemniaki i mięso, a wierzch posypałam startą mozarellą.

Całość zapiekałam przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC.

Smacznego!