KURCZAK W SOSIE MIODOWYM

400 g piersi z kurczaka
1 papryka czerwona (250 g)
100 g cebuli
1/2 szklanki groszku konserwowego
2 łyżki stołowe (20 g) oliwy z oliwek
200 g (2 torebki) ryżu
270 ml wody + woda do gotowania ryżu
1 opakowanie Fixu Knorr Kurczak w sosie miodowym

Ryż ugotowałam według przepisu podanego na opakowaniu, czyli torebkę ryżu wrzuciłam do osolonego wrzątku i gotowałam na małym gazie przez 15 minut.

Pierś z kurczaka umyłam i pokroiłam na paski o szerokości 2 cm. Paprykę opłukałam i pokroiłam w drobną kostkę. Cebulę obrałam, sparzyłam wrzątkiem i posiekałam.

Wszystko smażyłam na rozgrzanej oliwie z oliwek przez 10 minut na najmniejszym palniku kuchenki gazowej. Po tym czasie dodałam rozmieszany z wodą Fix, a po kolejnych 10 minutach odsączony groszek konserwowy i dusiłam jeszcze 10 minut.

Gdy potrawa była gotowa wymieszałam ją z ugotowanym wcześniej ryżem.

Smacznego!