KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

Ciasto:
200 g mąki
2 jaja
400 ml mleka 0,5% tłuszczu
2 łyżki stołowe (10 g) otrąb pszennych
4 łyżki stołowe wody gazowanej
8 łyżeczek oliwy z oliwek
natka pietruszki
sól
pieprz czarny mielony
pół łyżeczki curry
Farsz:
kapusta z grzybami według tego przepisu         
Panierka: 
2 jaja 
100 g bułki tartej


Mąkę dokładnie wymieszałam z mlekiem i otrębami. Następnie dodałam żółtka i jeszcze raz wymieszałam. Białko ubiłam na sztywną pianę. Do ciasta dodałam 8 łyżeczek oliwy, szczyptę soli i pieprzu, posiekaną natkę, pół łyżeczki curry i 2 łyżki wody mineralnej. Wszystko wymieszałam i delikatnie połączyłam z pianą z białka. Smażyłam na dobrze rozgrzanej patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu. Wyszło mi 10 naleśników.

Na środek każdego naleśnika nakładałam po 2 łyżki stołowe drobno posiekanej kapusty z grzybami, a brzegi naleśników zaginałam do środka, żeby otrzymać kształt koperty. Tak złożone naleśniki panierowałam w rozmieszanych jajkach i bułce tartej, a następnie smażyłam z obu stron na złoty kolor.

Smacznego!