WIGILIJNA ZUPA GRZYBOWA

70 g suszonych grzybów
1,5 l wody
200 g marchwi
100 g pietruszki
100 g selera
2 łyżki soku z cytryny
sól
pieprz


Grzyby przez 2 godziny moczyłam w zimnej wodzie, a następnie gotowałam je w niej przez 15 minut pod przykryciem na małym gazie.
Do wywaru z grzybów włożyłam w całości marchew, pietruszkę i seler oraz pieprz i gotowałam wszystko pod przykryciem przez 25 minut.
Po ugotowaniu zupę przecedziłam, odparowaną wodę uzupełniłam do 2 litrów i doprawiłam solą i sokiem z cytryny. Zupę można lekko zabielić śmietaną.
Podałam z łazankami.
Smacznego! 

PS. Grzyby z zupy można wykorzystać jako dodatek do kapusty z grzybami i bigosu, a warzywa dodać do sałatki jarzynowej.