SAŁATKA Z OGÓRKA, SZPINAKU I TRUSKAWEK

1 opakowanie świeżego szpinaku baby z Tesco (120 g)
200 g truskawek
1 świeży długi ogórek
4 łyżki sezamu
Sos: 
5 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki białego octu winnego
1 łyżka musztardy sarepskiej
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
1 łyżeczka soli
Truskawki i szpinak opłukałam i odsączyłam na durszlaku. Ogórka obrałam i pokroiłam na plasterki. Truskawki również pokroiłam na plasterki, a od szpinaku poodcinałam ogonki. Sezam uprażyłam na suchej gorącej patelni i wymieszałam z pozostałymi składnikami sałatki. Oliwę z oliwek, ocet winny, musztardę i sok z cytryny dokładnie wymieszałam i doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Sałatkę polałam sosem przed podaniem.
Smacznego!

Brak komentarzy: