Kliknij!

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z JAJKAMI I SZPINAKIEM

100 ml jogurtu naturalnego
200 ml wody
600 g ziemniaków
200 g kiełbasy śląskiej
100 g cebuli
3 łyżki stołowe g oliwy z oliwek
100 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku, np. Hortex
4 jaja ugotowane na twardo
50 g startej mozzarelli
1 opakowanie Winiary Pomysł na… Zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą i cebulką

Ziemniaki obrałam i umyłam, cebulę po obraniu sparzyłam wrzątkiem. Ziemniaki, kiełbasę i cebulę na krajalnicy do chleba pokroiłam na plasterki o grubości 2 mm, a jajka pokroiłam nożem.

Cebulę zeszkliłam na 2 łyżkach stołowych oliwy, a następnie dodałam do niej szpinak i dusiłam razem jeszcze przez 5 minut.

Naczynie żaroodporne wysmarowałam resztą oliwy i układałam w niej kolejno – ziemniaki, cebulę ze szpinakiem, jajka, znów ziemniaki i na koniec kiełbasę.

         Wszystko zalałam Pomysłem na… rozrobionym ze 100 ml jogurtu i 200 ml wody, a na wierzchu posypałam startą mozzarellą.

Całość zapiekałam przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180º C.

Smacznego!