MIĘSNE KROKIETY W CIEŚCIE PIWNYM

Ciasto:
200 g mąki
1 jajko
1 szklanka (250 ml) piwa jasnego

Farsz:
300 g mięsa mielonego z szynki
100 g cebuli
2 ząbki czosnku
1 łyżka stołowa suszonego majeranku
1 płaska łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego mielonego

olej do głębokiego smażenia

         Cebulę i czosnek obrałam, sparzyłam wrzątkiem i zeszkliłam na rozgrzanym oleju. Następnie dodałam do mięsa mielonego, doprawiłam majerankiem, solą i pieprzem i wyrobiłam wszystko na gładką masę, z której uformowałam szesnaście kotlecików.

Z mąki, jaja i piwa przygotowałam gęste ciasto, którym zanurzałam kotleciki. Smażyłam je po 5 minut z każdej strony w mocno rozgrzanym oleju i po odsączeniu tłuszczu na papierowym ręczniku od razu podawałam.

Smacznego!