ZAPIEKANKA PO BOLOŃSKU

250 mięsa mielonego z indyka
150 g pieczarek
1 puszka pomidorów w zalewie (400 g)
200 g płatów lasagne (np. Lubella Inspiracje Lasagne nr 52)
100 g startej mozzarelli
100 g cebuli

300 ml wody
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
1 opakowanie Winiary Pomysł na… Boloński garnek

Pieczarki i cebulę sparzyłam wrzątkiem. Pieczarki oczyściłam i pokroiłam w ósemki, a cebulę drobno posiekałam i zeszkliłam na dwóch łyżkach oliwy. Do cebuli dodałam mięso mielone i pieczarki i smażyłam przez 5 minut. Następnie dodałam pomidory z puszki i dusiłam razem kolejne 5 minut. Pomysł na… połączyłam z 300 ml wody, wlałam na patelnię i  gotowałam 10 minut.

W naczyniu żaroodpornym układałam na kolejno sos z mięsem, suche płaty lazanii, znowu sos, lazanię i sos. Całość posypałam mozarellą i przez 50 minut zapiekałam w piekarniku nagrzanym do 180ºC

Smacznego!