BAKŁAŻAN PO BOLOŃSKU

300 g mielonego mięsa z piersi kurczaka
1 bakłażan (350 g)
100 g cebuli
1 ząbek czosnku
30 +70 ml oliwy z oliwek*
250 g makaronu spaghetti
250 ml wody + woda do gotowania makaronu
100 g startego żółtego sera
sól
1 opakowanie Winiary Pomysł na… Spaghetti po bolońsku

Sos:
250 ml wody
1 opakowanie Winiary Pomysł na… Spaghetti po bolońsku


Bakłażana sparzyłam wrzątkiem i pokroiłam w plastry o grubości 1 cm. Posoliłam je i odstawiłam na durszlaku na pół godziny. Po tym czasie opłukałam go, osuszyłam papierowym ręcznikiem i smażyłam na oliwie z oliwek (70 ml) po minucie z każdej strony.

Cebulę i czosnek obrałam, sparzyłam wrzątkiem, drobno posiekałam i zeszkliłam na 30 ml oliwy z oliwek. Następnie dodałam do nich mięso i smażyłam wszystko razem przez 10 minut, po czym dodałam Pomysł na... wymieszany z 250 ml wody i smażyłam kolejne 10 minut do zagotowania sosu.

W naczyniu żaroodpornym ułożyłam kolejno: połowę mięsa, plastry bakłażana i znowu połowę mięsa, a na wierzchu starty żółty ser. Całość zapiekałam przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180º.

Gdy bakłażan się piekł, ugotowałam makaron według przepisu podanego na opakowaniu i zrobiłam sos, czyli zawartość drugiego opakowania Pomysłu na… wymieszałam z 250 ml wody i zagotowałam.

Smacznego!

* 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek lub oleju = 10 ml