POMIDOROWA DLA LENIWYCH

2 l wody
2 kostki rosołowe
1 marchew
1 pietruszka
  100 g zielonej części pora
100 g selera
80 g koncentratu pomidorowego lub litr soku pomidorowego*
2 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe
1 łyżka stołowa soli
5 ziarenek pieprzu czarnego
150 g jogurtu naturalnego
2 płaskie łyżki mąki

Warzywa myję, por obwiązuję nitką, żeby nie pływał w zupie i wrzucam do zimnej osolonej wody. Gdy wywar z warzyw zagotuje się, dodaję do niego dwie kostki rosołowe, a gdy się rozpuszczą, koncentrat/sok pomidorowy, ziele angielskie, liście laurowe i pieprz. Wrzącą zupę zabielam mąką rozprowadzoną w rozcieńczonym zimną wodą jogurcie naturalnym (stosunek jogurtu do wody 1:1 - jeśli jogurt ma 150 g, to wody daję dokładnie tyle samo). Podaję z ryżem lub makaronem świderki.

* sok pomidorowy to przecież nic innego jak rozcieńczony koncentrat.

Smacznego!

Brak komentarzy: